Brandskydd och Utrymning

Så viktigt område för oss alla att ha kunskap om, läs!

Summerat: Enligt lag ansvarar du som boende för brandskyddet i din lägenheter samt att du inte förvarar brännbart eller hindrande material i trapphusen, våningsplan, förrådsgångar etc. De ska vara tomma på saker och ting! Inga barnvagnar, kartonger, skor, mattor etc på våningsplanen/trapphusen/förrådsgångar.

Om det börjar brinna - läs och lär!

Detaljer från räddningstjänsten kan du läsa nedan:

Broschyrer finns längst ner på denna sida.

Vårningsplanen/trapphusen ska hållas fria från föremål för brandrisk, därtill också av utrymningskäl och för övriga räddningstjänsten.

Inget ska hindra eller kunna brinna i trapphusen och gemensamma utrymmen, t.ex förrådsgångar!

Riktlinjer från MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap): Brandsäkerhet i flerbostadshus

Utdrag från MSB

Det är viktigt att trapphus alltid hålls fria från brännbara föremål som barnvagnar, tidningspapper och kartonger etc eftersom sådan förvaring ökar risken för anlagda bränder.

Vid en brand bildas stora mängder rök som försvårar utrymningen. Vid en brand måste kanske trapphuset användas av både räddningspersonal och de boende som utrymmer. Samtidigt som det är mycket folk kan det vara dåliga siktförhållanden med mörker och mycket rök. Då är framkomligheten livsviktig och därför får inga föremål förvaras så att de kan hindra en utrymning.

Visa hänsyn till grannarna och din familj, följ riklinjerna för brandsäkerheten!

Beakta att vid vårdslöshet kanske inte din försäkring gäller, vilket kan bli kostsamt för dig om olyckan är framme.

Vad säger lagen?

Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kap 2 § ska ”ägare eller nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand”.

Ovanstående innebär i korthet att både hyresgäster/ lägenhetsinnehavare /bostadsrättshavare och fastighetsägare/ bostadsrättsföreningar har ett ansvar för efterlevnaden av lagen. För de boende gäller det att rätta sig efter de regler som gäller för byggnaden i fråga. För ägare gäller det att se till att regler upprättas, och att brandtekniska installationer kontrolleras och underhålls.

Läs mer från Brandskyddsföreningen.

Förtydligande lagen:

"De boende ansvarar för brandskyddet i de egna lägenheterna, till exempel att byta batteri i sina brandvarnare, samt för sin beskärda del av de gemensamma utrymmena, exempelvis genom att inte förvara brännbart material i trapphusen. Tidigare i år krävde Stockholms brandförsvar i ett föreläggande att barnvagnar skulle avlägsnas ur ett trapphus. Länsrätten gav brandförsvaret rätt och beslutade att föreläggandet skulle gälla. Domen överklagades sedan till Kammarrätten som dock beslöt att inte överpröva den. Enligt domen får lösa och brännbara föremål inte förvaras i trappuppgången, eftersom de riskerar att försvåra en utrymning av fastigheten i händelse av brand."

Ställ inget brännbart eller hindrande i trapphuset, det ska vara tomt på föremål!

Håll trapphuset fritt från brännbart material och sådant som är i vägen vid en utrymning! Detta innefattar exempelvis barnvagnar, pulkor, cyklar, kartonger, dörrmattor, tidningar, etc. Det ska vara helt enkelt vara helt rent från föremål i trapphusen. Notera att föremål tas bort efter påminnelser och en utlämningsavgift på 850 kr inklusive moms tas ut för att få föremål återlämnat.

En brand som fått fäste kan utvecklas mycket snabbt och med stor värme- och rökutveckling som följd. Även vid en mindre brand kan ett trapphus vara fyllt med tjock, giftig rök redan efter några minuter.

Skulle utrymning av huset behöva ske, blir de boende då hänvisade till fönster och balkonger. Brännbart material typ barnvagnar, tidningsbuntar och byggmaterial får därför inte förvaras i trapphus, oavsett hur det placeras.

Brandceller

Alla lägenheter, inklusive gästlägenheten, är så kallade "brandceller". Detta innebär att om brand utbryter så klarar lägenheterna utestänga brand utifrån i ca 60 minuter. Stanna därför i din lägenhet före att springa ut i rökfyllda trapphus. Använd ej hissarna! Dörrar ska vara stängda.

Dörrstängare i fastighetens tre högsta torn

Lägenheter i SKg 8, NEg 1 och NEg 7, vilka är fastighetens tre högsta torn, är utrustade med automatiska dörrstängare (se bild nedan) på ytterdörrarna. Detta är ett myndighetskrav då dessa överskrider antalet våningar som krävs för automatiska dörrstängare.

Automatiska dörrstängarnas funktion är att vid brand så bryts strömmen till dörrstängarna och ytterdörrarna blir tröga att öppna. Detta för att markera för personer i lägenheten är att de ska stanna i lägenheten och inte springa ut i rökfyllda trapphus, ej heller använda hiss, för sin säkerhet i händelse av brand. Dörrarna ska automatiskt stängas i händelse att någon ändå öppnar dörren.

Entrémattor

Våra entrémattor är brandsäkrade och tunga vilket minimerar snubbelrisk. Brandtestrapporter finns tillgångliga hos styrelsen.

Batteriladdning av elrullstol

En elrullstol som laddas utgör en förhöjd brandrisk, batteriet får därför inte laddas i trapphuset. Statistik och erfarenhet visar att laddning av batterier kan leda till överhettning och utveckling av brand.

Balkonger, terrasser och altaner

Ingen öppen eld i någon form på balkonger, terrasser eller uteplatser. Ljus som är under uppsikt är ok. Gasol är ej heller tillåtet.

Grill på balkong, terrasser och altaner

Enligt föreningens regler är endast el-grillar tillåtna. Gasol eller kol är ej tillåtet på grund av brandrisk.

Förråd

Inga brandfarliga eller explosiva varor får förvaras i förråden.

Brandvarnare – ett måste

En brand kan växa oerhört fort. Eftersom bränder är ljudlösa i början kan det vara svårt att upptäcka dem i tid. Därför ska det finnas minst en uppsatt och fungerande brandvarnare i varje lägenhet - en bra livförsäkring som inte kostar mer än en hundralapp. Är lägenheten större än 60 m2 bör du ha flera brandvarnare. Det ska också finnas minst en på varje våningsplan i bostaden. Tänk på att ljudet måste höras ordentligt, till exempel bakom stängda sovrumsdörrar. Prova brandvarnaren en gång i månaden och när du har varit bortrest. Ta för vana att byta batteri en gång om året. Brandvarnare åldras. Därför behöver de bytas ut ungefär vart tionde år.

Förebygg!

Anlagda bränder är vanligare än man tror. En vanlig orsak till att det brinner i flerbostadshus är anlagd brand. Många anlagda bränder startar i källare, soprum, trapphus och vindar. Genom att hålla gångarna på vindar och källare samt trapphus fria från brännbart material och genom att hålla dörrar till sådana utrymmen låsta, minskar risken. Tänk också på att inte placera fasta papperskorgar intill väggar av brännbart material.

Skydda dig och dina grannar från brand