Ändringar i lägenhet
Din bostadsrättslägenhet är upplåten med nyttjanderätt, dvs inte med äganderätt (läs mer om ägande form).
Detta innebär att vi som bostadsrättshavaren har stora – men inte obegränsade – rättigheter att påverka lägenhetens utseende.
Notera: Ändringar i bostadsrättslagen trädde i kraft 1 januari 2023 vilka ska bland annat göra det tydligare vilka åtgärder som kräver tillstånd. Föreningens stadgar kommer att uppdateras framöver, lagen går dock alltid före stadgarna.
Förändringar inne i lägenheten
Du får lägga om golv, måla, tapetsera, byta ut skåp efter egen bedömning. Du får dock inte förändra din lägenhet så att den förlorar i värde.
Gör en ansökan om du avser att göra ändringar av layouten i lägenheten, t.ex flytta/ta bort/lägga till väggar.
OBS För ombyggnader i kök och badrum gäller att anlitat företag/montör ska ha s k Säker Vatten-auktorisation/certifikat. Kopia på intyg att arbetena utförts som Säker Vatteninstallation ska alltid efter arbetens slutförande lämnas till styrelsen. Har även tätskikt i våtrum berörts av ombyggnaden, ska det även lämnas kopia på intyg att arbetet följt Byggkeramikrådets rekommendationer (alternativt Byggbranschens Våtrumskontroll) när det gäller tätskikt.
Anledningen till ovanstående krav är att förebygga vattenskador i föreningens lägenheter, som kan kosta boende och föreningen stora pengar i form av t.ex självrisker på fastighetsförsäkringen.
Förändringar utanför lägenheten
Håltagning i yttervägg (fasad) får inte ske utan styrelsens godkännande.
Förändring av den fasta golvytan på balkong respektive av markbeläggning på uteplats får inte ske utan styrelsens godkännande. Detsamma gäller övriga fasta installationer på balkong och uteplats, liksom beträffande uteplatsers kantbuskage.
Ansökan Ombyggnad
Bostadsrättshavaren ska alltid och senast två månader innan arbetena beräknas komma igång begära styrelsens godkännande innan väggar ska rivas eller arbeten utföras som berör vatten, avlopp och ventilation. Du får aldrig byta ut eller förändra de ventilationsanordningar som är en del av fastighetens gemensamma system.
Är du osäker på om godkännande krävs eller ej, välj då hellre att skicka en ansökan för säkerhets skull än att chansa.
Återställande av ej godkända avvikande ingrepp inne och utanför lägenhet bekostas av bostadsrättshavaren
Har du missat att göra en ansökan? Gör en i efterhand! Har du avvikt från regler bekostas återställandet helt av dig som bostadsrättshavaren.
Ref finns också i föreningens stadgar (§9), ordningsregler, samt även i Bostadsrättslagen 7 kap §7.
Vid ej godkända ingrepp kan föreningen via styrelsen begära handräcking hos Kronofogden om medlem ej på uppmaning återställer fackmässigt. Ersättning kan krävas i form av skadestånd av bostadsrättshavaren om föreningen orsakats skada.
Vid två-årsbesiktningen kommer avvikande/större ändringar i lägenheterna noteras av besiktningsman.