Notis: Ansökan bygglov inglasning ej beviljat av Stockholm stad

Styrelsen har med hjälp av fastighetens arkitekt gjort två ansökningar om bygglov för inglasning av balkonger och terrasser.

Nedan är utdrag från Stadsbyggnadskontorets skrivning gällande ansökan om bygglov som ej beviljats. Styrelsen har återtagit ansökan.

Dokumentet med beslutet i sin helhet från Stockholm Stad/Stadsbyggnadskontoret bifogas nedan.

"Nybyggnationerna i området har en tydlig gestaltning och har en betydande inverkan i stadsbilden. På de aktuella byggnaderna är ett viktigt arkitektoniskt grepp utformningen av de aktuella balkongerna samt fasadernas gestaltning och stor omsorg har lagts på byggnadens detaljer, vilka är en del av en väl gestaltad helhet. Byggnaden håller en hög arkitektonisk kvalité både mot gata och gård."

"Ur gestaltnings- och kvalitetsprogrammet framgår även att balkongerna är ett av byggnadernas karaktärsdrag med tydliga anvisningar om hur dessa ska gestaltas. Balkongerna är således en viktig del av byggnadernas gestaltning, även mot gården."

"Sammantaget bedömer kontoret att inglasning av balkongerna påverkar byggnadens karaktärsdrag negativt och är således inte förenligt med gestaltnings- och kvalitetsprogrammet. Kontoret bedömer att balkongernas gestaltning är klargjord och att tillägg i form av inglasningar inte är förenligt med dess avsedda utformning. De aktuella inglasningarna riskerar således att få en negativ inverkan på byggnadens arkitektoniska uttryck. Vid en avvägning mellan det enskilda intresset av att få glasa in balkongerna och terrasser mot gård och det allmänna intresset av att bevara byggnadernas arkitektoniska kvaliteter samt dess helhetsverkan i stadsrummet bedömer stadsbyggnadskontoret att din ansökan inte kan beviljas."

"För ärendets fortsatta handläggning finns följande alternativ:
1. Du kan välja att återta din ansökan kostnadsfritt. 

2. Du kan välja att gå vidare med din ansökan i befintligt skick. Stadsbyggnadskontoret kommer då att föreslå stadsbyggnadsnämnden att avslå ansökan. Ett beslut om avslag är förenat med en kostnad enligt stadsbyggnadsnämndens taxa."

Dokument från Stadsbyggnadskontoret