Notis: Elprisstöd

Rätt till elprisstöd har den elanvändare som köper el för eget bruk i Sverige, det är fråga om såväl privatpersoner som företag, föreningar och samfälligheter.

Bostadsrättsföreningar har rätt till elprisstöd för perioden oktober 2021 till och med november 2022.

Noterbart är att i merparten av nybildade fastigheter (i detta fall vår förening) finns IMD – "Individuell Mätning och Debitering" där medlemmar och bostadsrättsföreningen, med bostadsrättsföreningen som nätägare, har ett gemensamt avtal för el och vatten. Detta för att hålla nere både kostnader för abonnemang samt att förbrukningen statistiskt sett blir lägre då medlemmar betalar utifrån sin egna faktiska förbrukningar och därmed blir mer medvetna om faktiska kostnaderna. Varje medlem kan se sin förbrukning under boendeportalen hos IMD/Techem, mer information -> El och Varmvatten | Brf Hagaterrassen 1

En bostadsrättsförening med gemensamt elavtal och individuell mätning av el med föreningen som nätsägare den 17 november 2022 kommer att få del av elprisstödet till föreningen och inte till medlemmarna eller hyresgästerna själva. Hur elprisstödet ska hanteras i bostadsrättsföreningen är upp till vardera nätägare, dvs. bostadrättsföreningens styrelse, att besluta om. 

Den 20 februari 2023 kommer stödet att börja betalas ut till privatpersoner. Hur och när företag och bostadsrättsföreningar får del av stödet är ännu inte klart. 

Styrelsen återkommer när vi erhållit ytterligare information om elprisstödet.