Notis: Garantiåtgärder mot rost och underhåll av alla fastighetens balkongräcken - din insats behövs

Mattsson Smide behöver inspektera alla räcken i fastigheten efter att flera medlemmar har påpekat rost på balkong/terrass-räcken. 

Syftet är att inventera och hitta undermåligt arbete, en gång för alla, som Mattsson Smide måste åtgärda, vilket sker på bekostnad av Mattsson Smide. 

Är ditt räcke rengjort kan de syna räcket direkt och tar troligen bara några minuter att inspektera, men är det inte rengjort (ordentligt) så måste Mattsson smide rengöra ditt räcke för att kunna bedöma eventuella skador och i detta fall debiteras medlem rengöringen.

Mattsson Smide kommer att dokumentera alla räcken och delge protokollet till styrelsen.

Räcken som behöver åtgärdas måste ske innan temperaturen understiger +5c, då målning ingår, därför är detta projekt brådskande.

Mer info med bl.a. tidplan för alla trapphus kommer från Mattsson Smide i postlådorna. Arbetet påbörjas 26 september (tidigare planerat 21 september).

Se uppdaterade information med t.ex tidplan i notis 22-09-20.

Bäste medlem,

Vid 2-årsbesiktningen pekade många medlemmar på rost på balkongräcken. Veidekke och Mattsson Smide lät göra en utredning där det framkom att rosten på räckena härrör från tre olika anledningar:

  1. Hantverkarna har dragit skruvarna för hårt vilket medfört att rostskyddet skadas och rost uppkommit.
  2. Flygrost - magnetiserade metallflisor från byggnation runt föreningens fastighet. Flygrost fäster på räckena och med tiden tar flygrosten sig igenom räckets rostskydd som medför att även räcket rostar.
  3. Urslag, det vill säga att färg och rostskydd slagits ut genom att räcket skadats, till exempel genom balkonglådor som satts oförsiktigt på räcket.

Rost från den första anledningen kommer att åtgärdas via garantin. Rost från de två övriga anledningarna beror på bristande underhåll från medlemmarna. Enligt stadgarna har medlemmen ett underhållsansvar för sitt balkongräcke. I Bo-pärmen finns också en instruktion för underhållet av balkongräcket.

Styrelsen har beslutat att i samband med garantiåtgärderna genomföra ett underhållsarbete genom att rengöra alla räcken med färdigblandad oxalsyra och därefter bättra på rostskydd och färg. Mattsson Smide kommer att gå in i alla lägenheter, utföra underhåll och åtgärda eventuella anmärkningar på alla balkongräcken från den 21 september. Avisering med mer info och tidplan för alla trapphus kommer i medlemmarnas postlådor.

Medlem kan välja mellan att rengöra sitt räcke själv eller köpa tjänsten från Mattsson Smide. Den totala kostnaden för rengöringen beror på hur långt balkongräcke medlemmen har. Mattsson Smides prognos är cirka 300 kr per meter räcke inkl. moms. Vill medlem köpa tjänsten från Mattsson Smide så är det bara att lämna balkongräcket otvättat.

Den medlem som väljer att själv rengöra sitt räcke måste vara ytterst noggrann med tvätten. Hela räcket ska rengöras, såväl underdel som överdel samt alla pinnar. Rengöringen måste vara avslutad innan Mattsson Smide besiktigar medlemmens balkongräcke. Färdigblandad oxalsyra finns att köpa i de flesta välsorterade Järn- och Färgbutiker samt på Biltema, Jula, och liknande butiker. Läs bruksanvisningen och använd handskar.

Om Mattsson Smide bedömer att de måste göra om rengöringen för att medlem missat att tvätta på vissa ställen uppstår en kostnad som faktureras medlemmen. Därför rekommenderar styrelsen att medlemmarna köper rengöringstjänsten i sin helhet av Mattsson Smide.

Avisering om tidpunkt för hantverkarnas besök i din lägenhet kommer i din postlåda och på hemsidan inom kort. Tänk på att hålla saker borta från räckena när hantverkarna kommer på besök för att komma åt rosten och bättra på färgen.

Tack för din medverkan.

Med vänlig hälsning
Styrelsen