Notis: Hur går det med ekonomin i vår förening?

Vi hör alla dagligen om ökade kostnader för hushåll och företag i en allt osäkrare värld.

Bäste medlem,

Vi hör alla dagligen om ökade kostnader för hushåll och företag i en allt osäkrare värld.

Stockholms Stad har nu också aviserat om ökade kostnader på värme (8%), kallvatten (25%) och avfall (18%). Mot bakgrund av de ökade kostnaderna har styrelsen beslutat om att höja kostnaderna för medlemmarnas varmvattenförbrukning till 80kr (tidigare 61kr) inklusive moms per kubikmeter från årsskiftet 2022/2023.

Tidigare har medlemmarna aviserats när elkostnader stiger, men numera debiteras den faktiska kostnaden från elbolagen (vilket innebär att om elpriset ökar eller går ned syns det på medlemmens egen elkostnad som debiteras via månadsavin)

Du kan löpande följa upp din förbrukning av el och varmvatten i boendeportalen hos IMD/Techem.

Styrelsen följer utvecklingen i vår omgivning noggrant och vidtar effektiva åtgärder där det är möjligt för att hålla kostnader nere och intäkter uppe. Styrelsen analyserar löpande framför allt följande poster: Räntekostnader, driftskostnader, underhållskostnader och lokalhyresintäkter.

Räntekostnader

Föreningen har tre lån på tillsammans ca 248 miljoner kronor. Ett lån på 75 miljoner kronor har rörlig ränta på för närvarande 1,5% som omsätts var tredje månad. Styrelsen bedömer att räntan på detta lån fortsatt kommer att öka, kanske upp till 3 till 4% under nästa år. De övriga lånen på tillsammans 173 miljoner kronor har bunden ränta till 2024 i genomsnitt 0,75%. Därtill har föreningen en fast amorteringsplan på 1,5 miljoner kronor per år.

Driftskostnader

Föreningens största driftsutgifter utgörs av fastighetsel, fjärrvärme, vatten, sophämtning och fastighetsförvaltning. Styrelsen har under året bytt elbolag till GodEl för ett bättre rörligt elavtal än tidigare. Garaget har satts på en innetemperatur på lägst 5 grader. Efter en offertrunda har styrelsen bytt till Primär som en kostnadseffektivare fastighetsförvaltare. I övrigt håller styrelsen uppsikt över driftsavtal och utgifter.

Underhållskostnader

Föreningen äger en relativt ny fastighet med för närvarande låga underhållskostnader.

Lokalhyresintäkter

Föreningens alla lokaler är för närvarande uthyrda till marknadshyra utan rabatter. Hyreskontrakten innehåller en procentuell uppräkning motsvarande inflationsutvecklingen.

Klarar lokalhyresgästerna den allmänna kostnadsutvecklingen erhåller föreningen en fortsatt god hyresintäkt.

Sammanfattning. 

Föreningen har en god ekonomi och ett positivt kassaflöde. Avgiftsnivån ligger lägre än riktvärdet för motsvarande bostadsrättsföreningar. Ökade ränte- och driftskostnader under kommande år gröper förvisso ur kassaflödet löpande men styrelsens bedömning är att kassaflödet kan hållas positivt även med en ökad räntekostnad enligt ovan.

Styrelsen ser för närvarande inte något behov av en avgiftshöjning det närmaste året.