Notis: Rengöring av ventilationsdon, frånluft

Ventilen i spiskåpan samt i våtutrymmen har frånluft.

Frånluftsdon i våtrum ska rengöras regelbundet vid behov. Ta loss och rengör (länk till instruktion med bilder) och montera sedan tillbaka.

När du rengör ditt frånluftsdon är det viktigt att ta loss hela donet och att undvika att skruva på den inre plattan d.v.s. ändra inte inställningen på donet. Den är inställd för att få en optimal ventilation i hela byggnaden. Vrider du på den inre plattan kommer ventilationen i alla lägenheter att fungera sämre.

Filtret i spiskåpan ska diskas i diskmaskin minst 3-4 gånger/år, beroende på användning, för att flödet i spiskåpan ska fungera optimalt.

Tänk på att torka av så mycket fett som möjligt innan rengöring i diskho eller diskmaskin. Är det mycket fett i filtret så rekommenderas att inhandla ett nytt filter och därefter rengöra det frekvent i diskmaskinen. Fett i avloppet bidrar till stopp i stammarna och är kostsamt att åtgärda.

Du kan kontrollera om ventilationen för frånluft fungerar genom att använda till exempel ett papper mot ventilen, då ska papperet suga sig fast i ventilen = fungerar.

Övriga rum har tilluft och du kan även här hålla upp ett tunt papper, det ska fladdra då luften blåser ner i rummet = fungerar.

I annat fall har ventilationen slutat fungera och behöver felanmälas till föreningens tekniska förvaltare.

Läs mer om bra att veta om din lägenhet och fastigheten.